Atlas Copco en D&B's Portfolio Manager Supply: een droomkoppel

De noden

 
“We waren bij Atlas Copco op zoek naar een manier om de financiële gezondheid van onze leveranciers sneller vast te stellen", stelt Mike Callens. "Vroeger deden we dit aan de hand van een overzicht van de neergelegde jaarrekeningen. Aangezien we intussen aan zowat 600 leveranciers zitten, werd dit nagenoeg onmogelijk. Door het groeiend aantal leveranciers konden we wegens te omslachtig en tijdrovend dus niet meer achterhalen wie wel en niet financieel gezond was.”

 
De Supply Portfolio Manager

 
De oplossing die bij Atlas Copco werd geïnstalleerd is de Supply Portfolio Manager. Dit is een online analyse tool die de leveranciersgegevens van de klant samenbrengt met de wereldwijde gegevens van de D&B database. De achterliggende idee van de Supply Portfolio Manager is het verkrijgen van inzicht in de volledige portefeuille van, in dit geval, leveranciers, om zo de toeleveringsstrategie om te zetten in een concurrentievoordeel. Door meerdere bestellingen te koppelen kunnen er immers betere voorwaarden onderhandeld worden.

 
De Supply Portfolio Manager levert drie verschillende soorten analyses die elk hun doel dienen. Ten eerste is er de analyse van de leverancier zelf. Deze stelt Atlas Copco in staat te allen tijde perfect geïnformeerd te blijven over de evolutie van het risicoprofiel van bestaande en potentiële leveranciers. Doordat men proactief op de hoogte wordt gehouden, kan men ingrijpen vooraleer een leverancier in de problemen dreigt te komen. Vervolgens voorziet de Supply Portfolio Manager ook in een analyse van de afhankelijkheid van de leverancier, gekoppeld aan het eventuele risico van het wegvallen van deze leverancier. Tenslotte is er ook nog de analyse van de 'leveranciersfamilie’ om zo te achterhalen welke leveranciers eventueel met elkaar gelinkt zijn. Hierdoor versterkt de onderhandelingspositie van Atlas Copco waardoor er eventueel een korting op groepsniveau kan genegotieerd worden.

 
"We stuurden een matrix naar Dun & Bradstreet met daarin de gegevens van onze 600 leveranciers. D&B laadde deze matrix eenmalig in de portfolio manager in, waardoor het voor ons mogelijk werd die gegevens eruit te halen die ons zouden toelaten te bepalen welke leveranciers betrouwbaar waren, en welke minder”, dixit Mike Callens.

 
De resultaten

 
“De bedoeling van de Supply Portfolio Manager was dat we een duidelijk overzicht konden genereren van wie een ‘gezonde’ leverancier is en wie niet. Naar aanleiding van de aangeleverde gegevens gingen we praten met de leveranciers die een negatieve rating kregen. Dit zorgde niet alleen voor een verduidelijking van hun situatie voor ons, maar zette de leveranciers er ook vaak toe aan actie te ondernemen. Het bleek immers dat ze zich niet altijd bewust waren van hun negatieve rating, en deze soms konden overkomen door veranderingen door te voeren. Ook zorgden de gesprekken met de leveranciers voor een verbetering in de relaties. Dankzij de Supply Portfolio Manager sparen we nu bijzonder veel tijd uit en beschikken we wanneer we willen over de gegevens. Aan de hand van de andere analyses die de Supply Portfolio Manager oplevert, hebben we ook gekeken naar de afhankelijkheid van onze leveranciers. De mogelijkheden van de verschillende analyses reiken veel verder dan waar we de Supply Portfolio Manager in eerste instantie voor nodig hebben, maar daar waar we vroeger door heel wat data moesten gaan, hebben we nu snel toegang tot die gegevens die we nodig hebben”, besluit Mike Callens.


Samenwerking met D&B

 
“De samenwerking met Dun en Bradstreet liep zeer vlot. We stuurden de door hen gevraagde gegevens op en zij deden de rest. De verwerking van die gegevens verliep zeer snel, en de Portfolio Manager werd zonder problemen geïnstalleerd. We kozen voor een samenwerking van 3 jaar, en die heeft ons al de beoogde voordelen opgeleverd. Nadat de Supply Portfolio Manager geïnstalleerd was, boden zij ons zonder dat wij er om vroegen zelfs een on-the-job training aan. Daar hebben wij natuurlijk geen neen tegen gezegd!”

 
Over Atlas Copco

 
Atlas Copco is een wereldleider in het leveren van industriële oplossingen die de productiviteit verhogen. Atlas Copco levert een breed aanbod aan producten en diensten: van lucht- en gascompressoren, stroomgroepen, constructie- en mijnbouwmateriaal, industriële gereedschappen en assemblagesystemen, tot de aftermarket en verhuur.

 
In nauwe samenwerking met zijn klanten en zakenpartners, en met meer dan 135 jaar ervaring, brengt Atlas Copco innoverende machines en diensten met een superieure productiviteit op de markt. Wegens de vaak complexe systemen maakt Atlas Copco gebruik van een groot aantal leveranciers die elk afzonderlijk bepaalde stukken afleveren.

Gerelateerde segmenten

Gerelateerde producten

Om dnb-belgium.be goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >