13-03-2012

Belgische ondernemingen betalen steeds stipter

Het aantal facturen aan Belgische bedrijven dat op tijd wordt betaald is het voorbije jaar gestegen. De bedrijven uit ons land zijn nu de derde snelste betaler van Europa, samen met Frankrijk en na Duitsland en Nederland. Ook wat betreft het aantal wanbetalers doet België het beter dan het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit een studie van D&B.

Facturen vaker op tijd betaald


Voor zijn onderzoek bracht Dun & Bradstreet het betalingsgedrag van het voorbije jaar in kaart van ruim 2,8 miljoen bedrijven in België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Eind vorig jaar werden 41,5% van de facturen van Belgische bedrijven binnen de afgesproken termijn betaald. Dat is een pak meer dan het Europees gemiddelde van 34,8%.

Jean Weemans, Trade consultant bij D&B: “De goede score van België in vergelijking met het Europese gemiddelde is geen verrassing: we stellen dezelfde tendens al een aantal jaren vast.”

België steeg in 2011 van de vijfde naar de vierde positie op de Europese rangorde, maar doet het nog steeds minder goed dan Duitsland (54% stipte betalingen), Nederland en verrassend genoeg Italië. Vooral in Nederland gaat het echter in dalende lijn met het aandeel stipt betaalde facturen: dat slonk van 54,5% (Q1 2011) naar 46,6% (Q4 2011). Dat België het niet beter doet dan Italië en amper beter dan Spanje heeft alles te maken met de gebruikelijke betalingstermijnen die in beide landen tot 120 dagen kunnen oplopen, het dubbele waarvan er in België normaal gezien sprake is.

Minder wanbetalingen


Met respectievelijk amper 22,4% en 21,7% van de facturen die op tijd betaald worden zijn Ierland en Portugal er het slechtst aan toe. Hier vinden we ook het meeste wanbetalers. Zo worden zelfs 20,6% van de Portugese facturen langer dan 30 dagen na vervaldatum betaald. In Spanje is dit 17%, in Italië 11,4% en in Ierland 10,7%.

Jean Weemans: “De economische problemen in de PIIGS-landen werden voorspeld en voor 2011 nogmaals bevestigd door de betalingservaringen. We raden bedrijven aan om de teugels niet te laten vieren bij hun debiteuren, en te anticiperen op mogelijke wanbetalingen. Dit kan bijvoorbeeld door een voorschot te vragen of de betalingstermijn terug te schroeven voor volgende orders. Aan hardnekkige wanbetalers zit er soms niets anders op dan verdere leveringen te weigeren.”

In België gaan de wanbetalingen erop vooruit. Begin 2011 ging het nog om 7,5%, in Q4 was dit gezakt tot 6,5% van de betaalde facturen. Ook hier bevinden we ons op de vierde plaats in de Europese ranglijst na Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Minder betalingsachterstand


D&B onderzocht ook het aantal dagen dat bedrijven gemiddeld te laat betalen na de vervaldatum van hun facturen, en ook hier is de situatie in België er in 2011 iets op verbeterd. Met 12 dagen achterstand is ons land samen met Frankrijk de derde snelste betaler van Europa, na Duitsland en Nederland. Bij onze noorderburen werd er eind 2011 trouwens minder snel betaald (van 3 naar 5 dagen betalingsachterstand in Duitsland en van 8 naar 9 in Nederland). Portugal is met betalingen die gemiddeld 20 dagen te laat vallen ook hier de hekkensluiter.

Laatste Twitter bericht

Laatste nieuws

Om dnb-belgium.be goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >